لوگو دکتر شراره صدری نائینی
بواسیر بعد از زایمان

بواسیر بعد از زایمان

بواسیر بعد از زایمان یا متورم شدن سیاهرگ های راست روده برای زنان امری طبیعی و بسیار رایج است.  این زمانی اتفاق می افتد که رحم در حال رشد شما به ورید بزرگی که خون را از پاها به سمت قلب می‌برد، فشار می‌آورد.

 یبوست نیز به بواسیر بعد از زایمان کمک می کند، اما باید به خودی خود بهبود یابد. نشستن در حمام و مصرف  مسکن های بدون نسخه یا داروهای هموروئید می تواند کمک کننده باشد.

بواسیر بعد از زایمان

هموروئید یا بواسیر چیست؟

هموروئید وریدهای متورم در راست روده شما ( ته روده بزرگ) است. هنگامی که این رگ های خونی متورم می شوند، یک توده نرم یا گاهی سفت را در داخل راست روده یا اطراف مقعد خود احساس خواهید کرد.

 هموروئید می تواند به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک انگور باشد. آنها می توانند خارش یا درد داشته باشند. گاهی اوقات آنها باعث خونریزی مقعدی می شوند، به خصوص زمانی که شما اجابت مزاج دارید.

هموروئید در دوران بارداری و در دوران پس از زایمان شایع است. معمولاً هموروئیدهایی که در دوران بارداری شما ایجاد شده اند، پس از زایمان خود به خود از بین می روند. گاهی اوقات هموروئید بعد از بارداری از بین نمی رود.

حدود ۴۰ درصد از زنان پس از زایمان دچار هموروئید یا پارگی های کوچک در مقعد خود می شوند که به آن شقاق می گویند. در صورتی که بواسیر بعد از زایمان به خودی خود کوچک نشود، کارهای وجود دارد که می توانید برای درمان آن انجام دهید.

چرا بواسیر بعد از زایمان  شایع است؟

بارداری به چند دلیل احتمال ابتلا به هموروئید و وریدهای متورم در سایر قسمت های بدن مانند پاها را افزایش می دهد. یکی از این دلایل این است که رحم در حال رشد شما به ورید بزرگی به نام ورید اجوف تحتانی فشار می آورد که خون را از پاهای شما به سمت قلب می برد.

این فشار جریان خون را از نیمه پایینی بدن شما کاهش می دهد. فشار ناشی از کاهش جریان خون به وریدهای اطراف راست روده فشار می آورد و آنها را متورم می کند.

در عین حال، افزایش هورمون پروژسترون دیواره‌های سیاهرگ‌ها را شل می‌کند و تورم آن‌ها را آسان‌تر می‌کند. پروژسترون همچنین با کند کردن حرکت غذای هضم شده از طریق دستگاه گوارش (معده و روده) به یبوست کمک می کند. هنگامی که مدفوع شما آهسته تر حرکت می کند، آب بیشتری از مدفوع شما خارج می شود و باعث سفت شدن آن می شود.

یبوست یکی از شکایات رایج در دوران بارداری است و می تواند باعث هموروئید شود. یبوست منجر به زور زدن در هنگام مدفوع می شود و این عامل اصلی ایجاد هموروئید است. فشاری که مادر در حین زایمان متحمل می شود نیز می تواند در ایجاد بواسیر بعد از زایمان نقش داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

افتادگی شکم بعد از زایمان

هرآنچه که باید درباره زایمان سزارین بدانیم

هموروئید پس از زایمان چگونه درمان می شود؟

برای تسکین موقت درد، می‌توانید از استامینوفن یا ایبوپروفن حتی اگر در دوران شیردهی استفاده کنید. فقط مراقب باشید  که بیش از دوز توصیه شده مصرف نکنید. از آنجایی که آسپرین با سندرم ری در کودکان مرتبط است، بهتر است در دوران شیردهی از مصرف آن اجتناب کنید.

بعد از هر بار اجابت مزاج، به آرامی بدن خود را با استفاده از دستمال مرطوب تمیز کنید. همچنین می‌توانید بعد از اجابت مزاج دوش بگیرید. پس از استفاده از حمام، با دستمال توالت نرم و بدون عطر پاک کنید.

در بسیاری از داروخانه ها  کرم ها، پمادها، پدها و شیاف های هموروئید را پیدا خواهید کرد. ایمن‌ترین کار این است که قبل از امتحان آن ها با پزشک خود مشورت کنید.  به خاطر داشته باشید که بیشتر این محصولات برای یک هفته یا کمتر استفاده می شوند. استفاده طولانی مدت از آنها ممکن است هموروئید شما را بدتر کند.

اگر در راست روده یا اطراف پارگی دارید، بسیار مهم است که تا زمانی که پزشک معالج تجویز نکرده از شیاف استفاده نکنید.  

درمان طبیعی برای بواسیر بعد از زایمان

نشستن در وان می تواند در هنگام ابتلا به هموروئید باعث احساس آرامش شود. می توانید در وان آب گرم بنشینید یا از یک لگن پلاستیکی کوچک را از آب پر کنید و روی توالت خود قرار دهید. سعی کنید که چند بار در روز به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، این کار را انجام دهید.

روش دیگری که باعث تسکین شما می شود، استفاده از کمپرس سرد بر روی آن ناحیه است. شما می توانید چند بار در روز برای کاهش تورم و ناراحتی از یک کیسه یخ استفاده کنید. 

درمان بواسیر بعد از زایمان

پیشگیری از بواسیر بعد از زایمان

یکی از راه های پیشگیری از بواسیر، جلوگیری از یبوست است. جهت جلوگیری از یبوست می توانید از نکات زیر استفاده کنید:

  • از یک رژیم غذایی با فیبر بالا  و با مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و لوبیا استفاده کنید. اگر  این مواد غذایی باعث ایجاد گاز در روده  شما می شود، به آرامی فیبر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
  • حداقل شش تا هشت لیوان آب در روز بنوشید. اگر رنگ ادرار شما زرد تیره است ، معمولاً نشانه کم آبی بدن شماست.
  • سعی کنید در روز حداقل به مدت یک ساعت ورزش هوازی انجام دهید. حتی اگر فقط  بتوانید یک پیاده روی کوتاه وسریع داشته باشید، به خواب راحت و کاهش استرس در شما کمک می کند. از طرف دیگر ورزش سطح انرژی شما را افزایش می دهد تا بتوانید با کودکتان همگام شوید.
  • اگر یبوست دارید، می توانید از پزشک خود در مورد مکمل فیبر یا نرم کننده مدفوع سؤال کنید.  
  • یکی دیگر از راه های درمان یبوست، تمرینات روزانه کگل است. این تمرینات نه تنها ماهیچه هایی را که به ادرار کردن کمک می کنند، بلکه عضلات اطراف راست روده را نیز تقویت می کند.
  • سعی کنید از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید، تا فشار وارده بر وریدهای راست روده کاهش یابد. زمانی که در حال شیردهی، مطالعه یا تماشای تلویزیون هستید، دراز بکشید.

چه زمانی باید برای بواسیر بعد از زایمان به پزشک مراجعه کنید؟

انجام نکات مراقبتی در خانه باعث کوچک شدن هموروئید شما می شود. اگر بیش از یک هفته آنها را امتحان کرده اید و علائم شما بهبود نیافته است، می توانید به پزشک مراجعه کنید.

 ممکن است صحبت کردن با پزشک درباره هموروئید، برای شما شرم آور باشد. اما کمک گرفتن از پزشک می تواند به ناراحتی شما پایان دهد و از عوارض هموروئید مانند کم خونی، لخته شدن خون یا عفونت جلوگیری کند.

در صورتی که علائم زیر را تجربه کردید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی از رکتوم
  • درد در راست روده شما
  • زمانی که هموروئید سخت و دردناک شده است

اگر هموروئید از بین نرود یا شما را آزار دهد، پزشک درمان هایی برای آنها دارد. یکی از باندهای لاستیکی برای قطع جریان خون هموروئید استفاده می کند. برخی دیگر با جریان الکتریکی یا گرما از شر بواسیر خلاص می شوند. به ندرت، از بین بردن هموروئید نیاز به جراحی جزئی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط