تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر

پاپ اسمیر به عنوان یک تست غربالگری برای تشخیص ضایعات پیش سرطانی، سرطانی و وجود سلول های غیرطبیعی در دهانه رحم و رحم تعریف می شود. با توجه به اینکه این معاینه به طور خاص برای تشخیص سرطان نیست، اما ممکن است قبل از بروز هر گونه علائم و حتی در تشخیص آن کمک کند.

اما این آزمایش چگونه انجام می شود؟ آیا تست پاپ اسمیر درد دارد؟ عوارض این آزمایش چیست؟ برای پاسخ به این سوالات تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

چرا تست پاپ اسمیر انجام می شود؟

آزمایش پاپ اسمیر یکی از بهترین روش های برای تشخیص بیماری های دهانه رحم ازجمله وجود ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. تشخیص به موقع هرگونه سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم و همچنین ویروس زگیل تناسلی می تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده و درمان کامل انجام شود.

در این روش سلول ها در حین معاینه لگنی و از دهانه رحم جمع آوری، و در زیر میکروسکوپ بررسی می شوند. بنابراین به اغلب زنان با توجه سوابق پزشکی، سن و احتمال بالای ابتلا به بیماری انجام این آزمایش در دوره های مشخص، توصیه می شود.

آمادگی قبل از آزمایش پاپ اسمیر

  • انجام این آزمایش در طول قاعدگی امکان پذیر است، اما باید به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است بسته به میزان جریان، نتایج تحت تاثیر قرار گرفته و دقت کمتری داشته باشد. بهترین زمان انجام این تست در فاصله روز ۱۵ قاعدگی است.
  • از برقراری رابطه جنسی ۲۴ ساعت قبل از انجام پاپ اسمیر اجتناب کنید.
  • یک روز قبل از تاریخ آزمایش، استفاده از محصولاتی که اسپرم را از بین می برند، قطع کنید، زیرا ممکن است بر نتایج آن تاثیر بگذارد.
  • دو روز قبل و در روز آزمایش از شستشو واژن با محصولات بهداشتی مانند انواع کرم و لوسیون خودداری کنید.
  • دو روز قبل از غربالگری پاپ اسمیر از دوش واژینال استفاده نکنید.
  • در صورت داشتن عفونت شدید و ترشحات بیش از حد از انجام آزمایش قبل از درمان خودداری کنید.
  • این آزمایش در دوران بارداری و تا هفته بیست و چهارم قابل انجام است و شایان ذکر است که انجام آن پس از آن ممکن است منجر به درد بیشتر شود.
  • انجام این آزمایش ۱۲ هفته پس از زایمان قابل انجام است.

تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

پاپ اسمیر در مطب پزشک یا کلینیک در مدت زمان کوتاهی توسط پزشک انجام می شود. در این آزمایش از شماخواسته می شود که بر روی تخت معاینه دراز کشیده و پای خود را بر روی تکیه گاه رکابی قرار دهید. در این مرحله پزشک به کمک اسپکولوم دهانه واژن را باز نگه داشته تا پزشک به راحتی قادر به مشاهده دهانه رحم باشد.

سپس، پزشک از سلول های دهانه رحم به وسیله ابزاری خاص (اسپاتول یا برس) نمونه برداری کرده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می کند. توصیه می شود در حین معاینه، بدن را آرام کنید و نفس های عمیق و آهسته بکشید تا انجام آن تسهیل شود.

بیشتر بخوانید: کاربردهای کولپوسکوپی

مراقبت های بعد از پاپ اسمیر

بعد از انجام پاپ اسمیر، مراقبت خاصی وجود نداشته و بیمار می تواند کارهای روزمره خود را انجام دهد. همچنین، نزدیکی بعد از پاپ اسمیر نیز امکان پذیر خواهد بود. لازم به ذکر است در صورت درد شدید یا خونریزی به هنگام رابطه جنسی بعد از پاپ اسمیر به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی هرگونه خونریزی شدید، درد و ترشحات غیر طبیعی واژینال بعد از پاپ اسمیر نرمال نبوده و در اولین فرصت به بهترین متخصص زنان مراجعه کنید.

آزمایش پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر به چه کسانی توصیه می شود؟

اگرچه این آزمایش برای تمام زنان از سن ۲۱ تا ۶۵ سالگی توصیه می شود، اما برخی از افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند، لذا توصیه می شود که این افراد با مشورت در دوره های مشخص این غربالگری را انجام دهند. افراد در معرض خطر که به پاپ اسمیر نیاز دارند عبارتند از:

  • افراد که با ضعف ایمنی بدن مواجه هستند.
  • بیماران که به بیماری زگیل تناسلی (HPV) و ایدز (HIV) مبتلا هستند.
  • افرادی که سابقه سرطان در خانواده درجه یک آن ها وجود دارد.
  • افرادی که دخانیات مصرف کرده یا اعتیاد دارند.
  • زنانی که از مشکل نازایی و ناباروری رنج می برند.
  • زنانی که در سنین پایین ازدواج کرده اند.
  • افرادی که تعدد شریک جنسی داشته اند.
  • افرادی که با انجام پیوند عضو ملزم به مصرف داروهایی هستند که سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کنند.
  • افرادی که سلول های پیش سرطانی آن ها با تست پاپ اسمیر تشخیص داده شده است.
  • اشخاصی که تحت شیمی درمانی بوده یا داروهایی مانند کورتیکواستروئیدی مصرف می کنند.
  • افرادی که در معرض دی اتیل استیل بسترول گرفته اند.

تست پاپ اسمیر از چه سنی باید انجام شود؟

اکثر زنان باید آزمایش پاپ اسمیر را از سن ۲۱ سالگی شروع کنند، زیرا در معرض خطر ابتلا به سرطان یا عفونت هستند. به طور کلی پزشکان انجام پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار از سنین ۲۱ تا ۶۵ سالگی توصیه می کنند. البته در مواقع پرخطر یا بیماری های زنان، این آزمایش با صلاح دید پزشک، سالانه یا حتی ۶ ماه یک بار انجام می شود. سالانه اگر غربالگری HPV نیز به طور منظم انجام شود، پس از رسیدن به سن ۳۰ سالگی، انجام این تست غربالگری هر ۵ سال یکبار صورت می گیرد.

تست پاپ اسمیر هر چند سال باید انجام شود؟

تعداد انجام تست غربالگری پاپ اسمیر در سال به عوامل مختلفی ازجمله سن و در معرض خطر بودن شخص بستگی دارد. به طور کلی توصیه پزشکان برای انجام آزمیش پاپ اسمیر به شرح زیر است:

  • بعد از ۲۱ سالگی و شروع فعالیت جنسی باید هر ۳ سال یک بار تست انجام شود.
  • از ۲۱ تا ۲۹ سال، معاینه هر سه سال یکبار انجام می شود.
  • از سن ۳۰ تا ۶۵ سالگی، در صورت منفی بودن تست پاپ اسمیر وHPV، غربالگری پاپ اسمیر ۳ تا ۵ سال یکبار انجام می شود.
  • اکثر زنان در صورت نبود مشکل در آزمایشات قبلی، بعد از سن ۶۵ سالگی نیازی به انجام تست پاپ اسمیر ندارند.
  • در صورت وجود سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم، تشخیص بیماری ایدز و بیماری زگیل تناسلی انجام تست پاپ اسمیر بین ۶ ماه تا ۱۲ ماه به توصیه پزشک، انجام می شود.
  • انجام این تست در افرادی که جهت درمان سرطان رحم، جراحی هیسترکتومی (در آوردن رحم) داشته اند، انجام نمی شود.

تشخیص زگیل تناسلی (HPV) با تست پاپ اسمیر

تغییرات در سلول های دهانه رحم معمولا توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود که از طریق تماس جنسی منتقل می گردد. در واقع عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی یکی از علل اصلی سرطان دهانه رحم است. البته لازم به ذکر است که ویروس پاپیلومای انسانی یا زگیل تناسلی انواع مختلفی داشته و تنها دو نمونه از آن می تواند منجر به بروز سرطان دهانه رحم شود.

سرطان تا سال‌ها پس از عفونت از ویروس ایجاد نمی‌شود، و در اینجا اهمیت آزمایش‌های غربالگری سرطان دهانه رحم، مانند آزمایش اسمیر برای تشخیص زودهنگام سرطان و آزمایش پاپ اسمیر برای عفونت‌ها وجود دارد. توجه داشته باشید که عفونت با این ویروس تنها عامل سرطان نیست و ممکن است از طریق سایر عفونت ها نیز ایجاد شود.

کلام آخر

تست پاپ اسمیر یکی از روش های تشخیصی برای وجود هرگونه سلول های غیر طبیعی، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، سلول های پیش سرطانی و سرطانی در دهانه رحم است. در این روش در زمان معاینه لگنی، سلول ها را از دهانه رحم جمع آوری کرده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می شود.

این آزمایش غربالگری معمولا به زنان ۲۱ تا ۶۵ سال توصیه می شود. ضرورت و تعداد انجام این روش در سال با توجه به سوابق پزشکی بیمار، سن و تشخیص پزشک به صورت دوره ای انجام می شود.

در صورتی که در زمینه تست پاپ اسمیر سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر شراره صدری نائینی متخصص زنان و زایمان مطرح کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *