فیبروم رحم، متداول ترین نوع توده های غیر سرطانی است که در داخل رحم ایجاد شده و رشد می کند. فیبروم ها گاهی اوقات علائم قابل توجهی از خود نشان نمی دهند؛ اما اگر بخواهیم مواردی را بعنوان نشانه های فیبروم رحم ذکر کنیم، باید به خونریزی های شدید دوران پریود، درد در ناحیه لگن، تکرر ادرار و درد در هنگام رابطه جنسی اشاره کنیم.
فیبروم های کوچک معمولا نیاز به درمان خاصی ندارند؛ اما برای درمان فیبروم های بزرگ و یا در حال رشد، باید اقدامات درمانی لازم صورت بگیرند. بهترین دکتر برای درمان فیبروم رحم، بررسی ها و معاینات لازم را انجام داده و اگر از وجود فیبروم رحم اطمینان پیدا کند، روش های درمانی موثر را در پیش خواهد گرفت. فیبروم رحم هم با استفاده از دارو و هم با روش های جراحی قابل درمان است.
فیبروم رحم؛ توده های خطرناک یا بی خطر؟!
فیبروم های رحمی توده یا زائده هایی هستند که از عضله و بافت همبند دیواره رحم تشکیل شده اند. این توده ها عموما خوش خیم هستند. فیبروم ها ممکن است به صورت یک غده کوچک یا به شکل یک خوشه رشد کنند. اندازه خوشه های فیبروم می تواند از ۱ میلیمتر تا بیش از ۲۰ سانتی متر (۸ اینچ) قطر یا حتی بزرگتر متغیر باشد. برای اینکه بهتر متوجه این اندازه شوید، می توانید یک طالبی را تصور کنید! این توده ها می توانند در داخل دیواره رحم، داخل حفره اصلی یا حتی روی سطح بیرونی رحم ایجاد شوند. فیبروم های رحم از لحاظ سایز، تعداد و محل تشکیل باهم متفاوت هستند.
شما ممکن است در اثر داشتن فیبروم های رحمی، علائمی را تجربه کنید که زنان دیگری که مبتلا به فیبروم هستند هیچ یک از این علائم را نداشته باشند. بنابراین، برنامه و روش درمانی برای هر بیمار، براساس وضعیت ویژه او تشخیص داده خواهند شد؛ که این پروسه می تواند با برنامه درمانی فرد دیگری که مبتلا به فیبروم بوده، متفاوت باشد. پس برای اینکه مطمئن شوید در راه درمان درست قرار درید یا نه، روش و مسیر خود را با درمان دیگران مقایسه نکنید. در صورتی که به بهترین دکتر زنان برای درمان فیبروم رحم مراجعه کرده باشید می توانید با اطمینان خاطر، طبق توصیه ها و دستورات ایشان عمل کنید و نتیجه مثبت و مطلوب را به دست آورید.
آیا فیبروم رحم یک بیماری شایع است؟
فیبروم ها در واقع از متداول ترین انواع توده های خوشی خیم هستند که داخل رحم بوجود می آیند. چیزی حدود ۴۰ تا ۸۰ درصد زنان در طول زندگی خود به فیبروم رحم مبتلا می شوند. البته تعداد زیادی از کسانی که فیبروم رحم دارند، هیچ نشانه و علامت خاصی را تجربه نمی کنند و در نتیجه اصلا متوجه آن نمیشوند! این اتفاق معمولا درمورد فیبروم های بسیار کوچک رخ می دهد.
چه کسانی در معرض خطر فیبروم رحم قرار دارند؟
موارد متعددی وجود دارند که احتمالا ریسک ابتلا به فیبروم رحم را در زنان بالا می برند. این موارد عبارت اند از:
- چاقی و اضافه وزن
- سابقه خانوادگی فیبروم رحم
- نداشتن تجربه ی زایمان
- قاعدگی زودرس
- یائسگی دیر رس
مهم ترین نشانه های فیبروم رحم
در بعضی موارد، وقتی فیبروم ها بسیار کوچک هستند، هیچ نشانه و علائم آزاردهنده ای را برای بیمار ایجاد نمی کننند. این فیبروها یا در کل تشخیص داده نمی شوند و یا د رحین انجام آزمایشات و تست های دیگر، پزشک ممتوجه وجود آنها می شود. با این حال، فیبروم های بزرگتر می توانند نشانه هایی را ایجاد کنند که در ادامه آن ها را نام برده ایم.
مهم ترین نشانه های فیبروم رحم عبارت اند از:
- خونریزی و درد شدید در دوران پریود
- خونریزی غیرعادی در بین پریود ها
- احساس سنگینی و التهاب در قسمت های زیر شکم و لگن
- تکرر ادرار (ممکن است ناشی از فشار فیبروم بر مثانه باشد)
- درد در حین رابطه جنسی
- درد قسمت های تحتانی و لگن
- یبوست
- ترشحات مزمن واژن
- ناتوانی در دفع ادرار یا تخلیه کامل مثانه
- تورم شکم ( گاهی تا حدی که ممکن است بیمار شبیه زنان باردار به نظر برسد)
علائم فیبروم های رحمی معمولاً پس از یائسگی تثبیت می شوند یا از بین می روند. زیرا سطح هورمون ها در بدن کاهش یافته است.
روش های تشخیص فیبروم رحم
در بسیاری از موارد، فیبروم ها در حین یک معاینه توسط متخصص زنان و زایمان کشف می شوند. همچنین، آنها را می توان در طول معاینه لگن احساس کرد و به همین دلیل در طول معاینات زنان یا در طول مراقبت های دوران بارداری پیدا می شوند. اغلب اوقات توصیف شما از خونریزی شدید و سایر علائم مرتبط، می تواند به پزشک شما هشدار دهد که فیبروم را به عنوان بخشی از تشخیص در نظر بگیرد. چندین آزمایش وجود دارد که می توان برای تایید فیبروم و تعیین اندازه و محل آنها انجام داد. این تست ها موارد زیر را شامل می شود:
- سونوگرافی
- ام آر آی (MRI)
- سی تی اسکن
- هیستروسکوپی
- لاپاراسکوپی
فیبروم رحم چگونه درمان می شود؟
مهم ترین عاملی که روش درمان مناسب برای هر بیمار را تعیین می کند، اندازه، تعداد و محل تشکیل فیبروم ها و همچنین، نوع و شدت علائمی است که ایجاد کرده اند. اگر وجود فیبروم در مورد شما تشخیص داده شده باشد اما به هر حال، علائم خاصی را تجربه نکنید، ممکن است تشخیص و توصیه پزشک شما مبنی بر این باشد که نیازی به درمان خاصی نیست. بسیاری از زنان مبتلا به فیبروم رحم هیچ نشانه و مورد آزار دهنده ای را در اثر فیبروم های رحم تجربه نمی کنند. در اینصورت فیبروم های شما در طول زمان به دقت بررسی می شوند، اما نیازی به اقدام فوری نیست. معاینات دوره ای لگن و سونوگرافی ممکن است توسط پزشک متخصص شما بسته به اندازه یا علائم فیبروم توصیه شود.
اگر علائم فیبروم را تجربه می کنید – از جمله کم خونی ناشی از خونریزی زیاد، درد متوسط تا شدید، مشکلات ناباروری یا مشکلات دستگاه ادراری و روده – معمولاً برای کمک به درمان جدی نیاز است. برنامه درمانی شما به چند عامل بستگی دارد، از جمله:
- تعداد فیبروم های رحم
- اندازه فیبروم ها
- محل تشکیل فیبروم ها
- مشکلاتی که در اثر فیبروم رحم برای شما بوجود آمده
- تصمیم شما برای بارداری در آینده
- تمایل شما به حفظ رحم
بهترین گزینه درمانی برای به قصد شما برای باردار شدن یا نشدن نیز بستگی دارد. اگر می خواهید در آینده بچه دار شوید، برخی از گزینه های درمانی ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد. هنگام بحث در مورد گزینه های درمانی، با پزشک خود در مورد افکار و قصد بارداری در آینده صحبت کنید.
روش های درمانی برای فیبروم رحم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دارو درمانی
- مصرف داروهای ضدباردرای
- مصرف مکمل های آهن برای جبران کم خونی ناشی از خونریزی شدید در قاعدگی ها
- جراحی میومکتومی
- هیستروسکوپی
- لاپاراسکوپی فیبروم رحم
- لاپاراتومی
- هیسترکتومی
بهترین دکتر زنان برای درمان فیبروم رحم
همه ما هنگامی که دچار یک مشکل یا بیماری می شویم به فکر جستجو برای یافتن یک متخصص خوب و کاربلد هستیم. به همین دلیل ممکن است از دیگران سوال کنیم یا در اینترنت فهرست پزشکان و متخصصین مربوطه را جستجو و بررسی کنیم. اما واقعا چگونه می توان در مورد مهارت و تخصص یک پزشک اطمینان پیدا کرد؟!
در ادامه مهم ترین ویژگی های بهترین دکتر زنان برای درمان فیبروم و البته برای کلیه اقدامات درمانی مربوط به بیماری های زنان را ذکر کرده ایم تا بر اساس آنها بتوانید پزشک خود را به خوبی انتخاب کنید:
- دارا بودن مدرک تحصیلی و فلوشیپ مرتبط
- به روز بودن دانش و معلومات پزشکی به منظور تشخیص درست و دقیق مشکل بیمار
- استفاده و تسلط بر تجهیزات جدید و دارای تاییدیه برای انجام انواع آزمایش و اقدامات جراحی
- داشتن صداقت با بیمار در بیان واقعیت
- صبوری و اخلاق شایسته در برخورد با بیماران
- همراهی و ارائه مراقبت های لازم به بیمار تا پایان پروسه درمان
البته لازم به ذکر است که در حال حاضر پزشکان و متخصصین زیادی در حوزه زنان و زایمان، با مهارت بالا و وجدان اخلاقی مشغول به فعالیت هستند که می توانید با در نظر گرفتن موارد عنوان شده نسبت به انتخاب بهترین پزشک برای درمان فیبروم رحم اقدام کنید.
دکتر شراره صدری نائینی متخصص زنان وزایمان، دارای بورد تخصصی جراحی های زنان و گواهینامه معتبر سونوگرافی و کولپوسکوپی هستند که دارای سابقه درخشانی در خصوص تشخیص و درمان فیبروم های رحم و سایر بیماری های زنان بوده و سلامتی را به بیماران بیشماری بازگردانده اند. شما میتوانید برای رزرو نوبت یا سوالات دیگر، از طریق شماره تماس های درج شده در وبسایت با مطب تماس بگیرید.