لوگو دکتر شراره صدری نائینی
درمان واژینیسموس

درمان واژینیسموس(دخول غیرممکن)

واژینیسموس( دخول غیر ممکن ) وضعیتی است که داخل کردن آلت تناسلی به هنگام رابطه جنسی و وارد کردن هر جسم دیگر مانند تامپون و معاینات زنان دردناک یا غیر ممکن می کند.

وجود درد به هنگام دخول در حین مقاربت به خصوص در زنانی که برای رابطه جنسی آماده نیستند، طبیعی است. اما احساس درد و ناراحتی همیشگی در حین نزدیکی و حتی معاینات زنان نشان از این بیماری است.

اما این بیماری به چه علت ایجاد شده و چگونه درمان می شود؟ تا انتهای این مقاله همراه ما باشید و با علل، علائم، راه های تشخیص و درمان واژینیسموس آشنا شوید.

واژینیسموس چیست؟

به انقباضات غیر ارادی عضلات واژن به هنگام ورود آلت تناسلی یا هر شی دیگر به داخل واژن، واژینیسموس (Vaginismus) اطلاق می شود. در این بیماری که دخول دردناک یا بیماری واژینیسم نیز به آن گفته می شود، زنان اراده و کنترلی بر انقباضات واژن ندارند.

این عارضه منجر به منقبض شدن عضلات در حین آمیزش می شود که می تواند مقاربت را دردناک یا غیرممکن سازد. انقباض عضلات واژن در اکثر افرادی که دخول جنسی یا هر نوع دخول واژینال را تجربه نکرده باشد، به صورت طبیعی اتفاق می‌افتد.

اما این مشکل اغلب با آماده کردن دختران پیش از دخول کاهش می یابد. در حالی که افراد مبتلا به بیماری واژینیسم نمی توانند دخول کامل یا بدون درد را تجربه کنند.

انواع واژینیسموس

واژینیسموس اولیه

واژینیسموس اولیه نوعی اسپاسم یا انقباض است که در آن، چه از طریق دخول و چه ورود هر جسم دیگر به داخل واژن از جمله تامپون و اسپکولوم واژینال (وسیله معاینه زنان)، درد شدید ایجاد شده و دخول کامل انجام نمی شود.

واژینیسموس ثانویه

در این از عارضه زنان اغلب بدون درد رابطه جنسی را تجربه کرده اند، اما به دلایل مشخص بعدها دخول دشوار یا غیر ممکن می شود.

علائم واژینیسموس

شاید اسپاسم غیرارادی عضلات واژن در زمان نزدیکی مهمترین علامت واژینیسم باشد. همچنین ممکن است علائمی مانند ترس و اضطراب از رابطه جنسی و کاهش میل جنسی در زنان مشاهده شود. به طور کلی مهمترین علائم و نشانه های واژینیسموس به شرح زیر است:

  • گرفتگی اسپاسم واژن به اندازه ای است که مقاربت را دشوار یا غیرممکن می کند.
  • درد بیش از حد که سبب می شود زن از برقراری رابطه جنسی اجتناب کند.
  • مشکل در مقاربت و درد در حین مقاربت

علت بیماری واژینیسم چیست؟

واژینیسموس یک بیماری نادر و علت آن ناشناخته است، اما معمولا با ترس از برقراری رابطه جنسی مرتبط است. که اضطراب و ترس از برقراری رابطه جنسی سبب اسپاسم عضلات واژن و در نهایت دخول غیر ممکن می شود.

گروهی دیگر از پزشکان واژینیسم را عامل اصلی اضطراب می دانند. چرا که این عارضه فقط مختص به هنگام نزدیکی و دخول نیست.

افراد مبتلا به واژینیسموس به هنگام معاینات زنان و دخول هر شی به داخل واژن دچار انقباض غیرارادی واژن می شوند.

می توان گفت در افرادی که فقط به هنگام آمیزش جنسی دچار انقباض می شوند، این عارضه به خاطر تجارب درناک جنسی باشد. ممکن است در گذشته در معرض خشونت و تجاوز جنسی رابطه دردناکی را تجربه کرده باشند.

تفاوت بین واژینیسموس و دیسپارونیا

برخی از افراد ممکن است دیسپارونیا (dyspareunia) یا همان مقاربت دردناک را با واژینیسموس یکی دانسته و آن را با یکدیگر اشتباه بگیرند. دیسپارونیا درد همراه با رابطه جنسی در نتیجه یک عامل ارگانیک یا روانی است. این عارضه می تواند با تشخیص علت اصلی برطرف شود.

درواقع مقاربت دردناک، به ویژه در افرادی که دخول را قبلا بدون درد تجربه کرده اند، همیشه به دلیل واژینیسموس نیست. بلکه برخی از بیماری های زنان مانند کیست تخمدان، خشکی واژن یا عفونت می توانند سبب ناراحتی در زنان شود. حتی ممکن است علت مقاربت دردناک جنبه پزشکی نداشته و فرد از اختلالات روانی رنج ببرد.

بنابراین، مراجعه به متخصص زنان و زایمان برای تشخیص علت این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

واژینیسموس چگونه تشخیص داده می شود؟

معمولا پزشکان برای تشخیص بیماری واژینیسم به علائم بیمار توجه کرده و مراحل مختلفی را انجام می دهند. در قدم اول معاینه فیزیکی اندام های تناسلی زنان انجام می شود تا در صورت تشخیص بیماری زنان، درمان های لازم انجام شود. اما ممکن است که بیمار هنگام معاینه دچار انقباض غیر ارادی دیواره واژن و درد شدید شود.

در صورت معاینات در زمان دیگر و پس از انجام برخی تمرینات آرام سازی واژن صورت می گیرد. همچنین شرایط پزشکی بیمار از لحاظ روانی ارزیابی می شود. چرا که ممکن است فرد به دلیل تجاوز جنسی یا برقراری رابطه جنسی دردناک دچار این عارضه شده باشد.

در چنین شرایطی توصیه می شود که بیمار از یک روانپزشک یا روانشناس برای بررسی و درمان مشکلات روانی کمک بگیرند.

بیشتر بخوانید: اختلالات قاعدگی

درمان واژینیسموس

در درمان واژینیسم برخی تکنیک‌های آرام‌سازی و روش‌های درمانی دیگر توصیه می شود که عبارتند از:

  1. تمرینات ورزش کگل: این ورزش شامل تمرین های انقباض و رهاسازی مربوط به ماهیچه های کف لگن است که با تقویت ماهیچه های لگن از انقباض غیر ارادی عضلات واژن درهنگام مقاربت جلوگیری می کند.
  2. ژل های روان کننده: ازآنجایی که خشکی واژن یا عدم تجربه در رابطه جنسی می تواند باعث درد شود، استفاده از مرطوب کننده و روان کننده های واژینال پیش از برقراری رابطه جنسی می تواند برای کاهش درد موثر باشد.
  3. تزریق بوتاکس: شاید تعجب کنید اما تزریق بوتاکس به واژن یکی از روش های درمانی برای واژینیسم است. همان طور که می دانید بوتاکس خاصیت فلج کنندگی عضلات را دارد، بنابراین با تزریق این ماده به نواحی خاص سیستم تناسلی با صلاحدید پزشک و در فاصله زمانی مشخص، عضلات واژن شل شده و در هنگام دخول واژن به صورت غیرارادی منقبض نمی شود.
  4. پروتز درمانی: در این روش برای جلوگیری از منقبض شدن عضلات واژن، پروتزهای مخصوصی در واژن توسط متخصص زنان و زایمان گذاشته می شود تا عضلات واژن کمی باز شده و هنگام دخول دچار انقباض نشوند.
  5. جراحی واژن: در برخی وارد افراد به دلیل انجام جراحی هایی روی ناحیه تناسلی در گذشته، دچار انسداد دهانه واژن می شوند، بنابراین دخول همراه با درد و ناراحتی را تجربه می کنند. در چنین شرایطی پزشک جراحی واژن را به منظور باز کردن بخش مسدود یا به اصطلاح جراحی گشاد کردن واژن انجام می دهد.
  6. استفاده ازRF: این روش یکی از شیوه های درمانی نسبتا جدیدی است که با تابیدن امواج الکترومغناطیسی بر اندام تناسلی زنان انجام می شود. در این تکنیک مولکول ها و بافت ماهیچه ای واژن تغییر کرده و در نتیجه انقباض کمتری هنگام دخول اتفاق می افتد.

کلام آخر

واژینیسموس یک بیماری جدی و نگران کننده نیست، اما می تواند سبب کاهش عزت نفس، میل جنسی و افسردگی در زنان شود. این عارضه در برخی موارد به دلیل عدم آگاهی موجب فروپاشی زندگی و طلاق زوجین می شود.

بدون شک نقش شوهر و همکاری وی با همسرخود می تواند نقش بسزایی در روند بهبود این عارضه داشته و موجب آرامش روحی او شود. بهتر است بدانید که علاوه بر درمان های پزشکی، کلید اصلی درمان واژینیسم حفظ آرامش و دوری از تنش است.

در صورتی که در زمینه درمان واژینیسموس سوالی دارید می توانید از طریق بخش نظرات با دکتر شراره صدری نائینی در میان بگذارید.

مطالب مرتبط

کولپوسکوپی

کولپوسکوپی [colposcopy] یک روش تشخیصی برای بررسی دهانه رحم، دیواره

3 Responses
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *