فشار خون بالا در بارداری - فشار خون حاملگی

فشار خون بالا در حاملگی چیست و چه خطراتی دارد؟

وقتی از فشار خون حاملگی صحبت میکنیم، منظور فشار خونی بزرگتر یا مساوی ۱۴۰/۹۰ است که در نیمه دوم بارداری (معمولا بعد از ۲۰ هفته) شروع می شود. در دوران بارداری، فشار خون بالا می تواند بدن زنان را به شکل های متفاوتی نسبت به حالت عادی تحت تاثیر قرار دهد. اگر فشار خون بالا کنترل نشود، هم مادر و هم جنین در معرض خطر عوارض آن هستند. برای آشنایی بیشتر با فشار خون بالا در بارداری و خطرات آن تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید…

فشار خون بالا در بارداری - فشار خون بالا و سزارین

فشار خون بالا چیست؟

فشار خون، فشار یا نیروی فشار خون وارد شده به دیواره رگ های خونی است. وقتی فشار خون (فشار خون بالا) دارید، به این معنی است که فشار روی دیواره رگ های خونی بالاتر از محدوده طبیعی است.

فشار خون بالا در بارداری چیست؟

فشار خون حاملگی یا فشارمرتبط با بارداری، فشار خون بالایی است که پس از هفته ۲۰ بارداری شروع می شود و مدت کوتاهی پس از تولد نوزاد پایان می یابد. فشارخون حاملگی در حدود ۶ تا ۸ درصد از بارداری ها اتفاق می افتد.

فشار خون بارداری متفاوت از انواع دیگر فشار خون است؛ زیرا در نیمه دوم بارداری شروع می شود و پس از زایمان از بین می رود. 

فشار خون بالا ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکند، بنابراین مهم است که به طور مرتب چکاپ های دوران بارداری و قبل از زایمان خود را انجام دهید. در این صورت پزشک متخصص شما می تواند فشار خون شما را اندازه گیری کرده و آن را کنترل نماید. فشار خون بالا در دوران بارداری می تواند منجر به عوارضی شود که سلامت شما و جنین را تهدید کند. به همین دلیل در مواردی که مادر مبتلا به فشار خون بالا در بارداری باشد، متخصص زنان و زایمان، وضعیت مادر و جنین را با دقت بیشتری تحت نظر دارد و کمک می کند فشار خون در باقیمانده دوران بارداری تحت کنترل و مدیریت کامل قرار داشته باشد.

فشار خون بالا در دوران بارداری چه تفاوتی با فشار خون بالا در سایر مواقع دارد؟

فشار خون بالا در دوران بارداری بر بدن شما تأثیر متفاوتی نسبت به زمانی که باردار نبودید، دارد. قلب شما در دوران بارداری سخت تر کار می کند زیرا باید خون بسیار بیشتری را پمپاژ کند. این اتفاق باعث ایجاد استرس و فشار اضافی بر بدن شما می شود.

فشار خون بالا همچنین می تواند بر نحوه رشد و عملکرد جفت نیز تأثیر بگذارد. این بدان معناست که جنین ممکن است مواد مغذی مورد نیاز خود را برای رشد با سرعت طبیعی دریافت نکند. در صورت داشتن فشار خون بالا، هم شما و هم فرزندتان در معرض خطر بالاتری از عوارض قبل از زایمان، حین زایمان و بعد از زایمان هستید.

در مواردی که فشار خون بارداری کنترل نشود و یا شدیدا بالا باشد، به احتمال بسیار زیاد امکان زایمان طبیعی وجود نداشته و تولد جنین باید از طریق زایمان سزارین صورت بگیرد.

انواع مختلف فشار خون بالا در دوران بارداری 

انواع مختلفی از فشار خون بالا در دوران بارداری وجود دارد که بسته به زمان شروع و علائمی که ایجاد می کند متفاوت هستند.

شایع ترین انواع فشار خون بالا در دوران بارداری عبارتند از:

فشار خون مزمن: فشار خون بالا قبل از بارداری یا اوایل بارداری (قبل از ۲۰ هفته). این نوع فشار خون پس از تولد نوزاد ادامه می یابد. افراد مبتلا به فشار خون مزمن نیز ممکن است دچار پره اکلامپسی شوند. این به عنوان فشار خون مزمن با پره اکلامپسی روی هم شناخته می شود.

فشار خون بارداری: فشار خون بالا در قسمت آخر بارداری. برخی از افراد مبتلا به فشار خون بارداری به پره اکلامپسی مبتلا می شوند. در صورت ابتلا به پرفشاری خون بارداری، پزشک باید بیشتر شما را ببیند.

پره اکلامپسی: وضعیتی که فقط در نیمه دوم بارداری (معمولاً بعد از هفته ۲۷ بارداری) مشاهده می شود. اگر فشار خون و پروتئین در ادرار شما بالا باشد، پزشک شما این وضعیت را تشخیص می دهد. پره اکلامپسی می تواند کبد، کلیه ها، ریه ها یا مغز و همچنین جفت را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی مغز بیمار تحت تاثیر قرار بگیرد، در معرض خطر تشنج (اکلامپسی) خواهد بود.

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا (فشار خون بالا) در دوران بارداری هستند؟

در صورتی که هریک از شرایط زیر در مورد شما صادق باشد ممکن است در معرض خطر فشار خون بالا در بارداری قرار داشته باشید:

  • سن کمتر از ۲۰ سال یا بالای ۴۰ سال 
  • تجربه فشار خون بالا یا پره اکامپسی در بارداری های گذشته 
  • سابقه خانوادگی فشار خون بارداری 
  • دیابت یا دیابت بارداری
  • یک اختلال سیستم ایمنی مانند بیماری لوپوس 
  • ابتلا به بیماری کلیوی
  • نوزاد دوقلو، سه قلو یا بیشتر

علت فشار خون بالا در بارداری چیست؟

علت دقیق فشار خون بالا در دوران بارداری هنوز ناشناخته است. اما برخی شرایط یا عوامل ممکن است زمینه بروز خطر را افزایش دهند. مهم ترین این عوامل موارد ذکر شده در بالا هستند.

بنابراین برای حفظ امنیت هرچه بیشتر مادر و جنین، لازم است زنان باردار در دوران بارداری خود تحت نظر متخصص زنان و زایمان باتجربه و توانمند قرار بگیرند تا ضمن کنترل وضعیت فشار خون، زایمان بی خطر و امنی را تجربه نمایند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *